אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> מועלם נ' ד"ר שלמה כהן ושות' עורכי-דין אבן גבירול 124 תל אבי

מועלם נ' ד"ר שלמה כהן ושות' עורכי-דין אבן גבירול 124 תל אבי

תאריך פרסום : 08/05/2013 | גרסת הדפסה

ס"ע
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
22506-04-12
25/04/2013
בפני השופט:
שמואל טננבוים

- נגד -
התובע:
הילה מועלם
הנתבע:
ד"ר שלמה כהן ושות' – עורכי דין

החלטה

לפניי בקשה מטעם התובעת להורות על חיסיון של הקלטה המתעדת שיחה בין התובעת לבין נציג הנתבע, וזאת עד להגשת תצהירי עדות ראשית. במהלך ישיבת קדם משפט שהתקיימה ביום 13.12.12. הודיע ב"כ הנתבע כי הוא למד מתצהיר גילוי המסמכים שהגישה התובעת על קיומה של שיחה מוקלטת והוא מבקש לעיין בהקלטה. ב"כ התובעת הביע התנגדותו בטענה לחיסיון ההקלטה. בהחלטתי מאותו יום סוכם על דעת הצדדים כי הם יגישו את טענותיהם בכתב לעניין זה, ולאחר מכן אכריע בבקשה.

2.לטענת התובעת, מקום בו העיון אינו משרת את המטרה של בירור האמת, על בית המשפט להפעיל את שיקול דעתו ולא להתיר את העיון, או למצער, לדחות את העיון למועד מאוחר יותר. בענייננו, כך נטען, יש בהקלטה כדי לאיין את טענות הנתבע ולהוכיח את חוסר תום ליבו בתצהיר גילוי המסמכים שהוגש מטעמו. חשיפת ההקלטה בשלב זה וטרם הגשת תצהירי העדות הראשית תיתן יתרון בלתי מוצדק לנתבע עת יש ביכולתו לבצע שינויים רטרואקטיבית, על בסיס ההקלטה.

התובעת מוסיפה כי היות ומטרת ההקלטה הייתה הכנה לקראת המשפט הצפוי יש להחיל עליה חיסיון.

3.מנגד טען הנתבע, כי יש להורות על גילויה של הקלטת ועיון בה עוד בטרם הגשת תצהיריו, וזאת בהסתמך על הכלל כי יש לנהל את ההליך 'בקלפים פתוחים' לשם מניעת הפתעת הצד שכנגד ומכיוון שההקלטה אינה חוסה תחת החריגים שהוכרו בפסיקה כמצדיקים הטלת חיסיון זמני ו/או חריגה מהכלל האמור.

עוד לטענת הנתבע לא חל חיסיון על ההקלטה, שכן חיסיון מסמכים שהוכנו לקראת משפט הינו חיסיון מלא ואינו זמני לשלב זה או אחר של המשפט.

כמו כן, לטענת הנתבע, אין זה המקרה בו יש להתיר את דחיית עיתוי העיון, שכן המדובר בזכות חריגה ונדירה אשר מוענקת במקרים קיצוניים בלבד.

דיון והכרעה

4.בפתח הדברים יובהר, כי למעשה אין המדובר בראיה חסויה דהיינו, ראיה שאין כלל מקום לעשות בה שימוש במסגרת ההליך המשפטי, כגון: ראיה שהוכנה לשם ההליך המשפטי וכיו"ב, על אף שב"כ התובעת השתמש במונח זה בסיכומיו. הלכה פסוקה היא כי מסמכים שהוכנו לצורך הליכים משפטיים תלויים ועומדים הינם חסויים באופן מוחלט (ע"א 407/73 יצחק גואנשיר נ' חברת החשמל לישראל בע"מ, פ"ד כ"ט (1) 171).

משטוען בעל דין לחיסיון וטענתו מתקבלת, הרי שאין הוא רשאי להסיר את החיסיון בשלב מאוחר יותר של המשפט ולחשוף בהפתעה את הראיות החסויות. משהוכר חיסיון הרי שהוא דבק במסמך, ואין בעל הדין רשאי להגישו עוד, אף אם ויתר על החיסיון. משכך סבורני, כי אין מקום לאפשר חסיון "זמני" - דהיינו, עד לשלב מסויים של המשפט.

עסקינן איפוא בבקשה לדחיית מועד להגשת ראיה, כך שתוגש בתום הבאת הראיות .

5.הליך גילוי המסמכים מהווה כלי דיוני מן המעלה הראשונה אשר נועד להבטיח קיומו של הליך הוגן, המשרת את ערך גילוי האמת במשפט. מושכלות יסוד הן, כי צד החפץ לעשות שימוש במסמך כלשהו במסגרת הדיון, חייב להציגו לעיון הצד שכנגד. חשיפת מסמכים מסייעת לחקר האמת, המשפט מתנהל באופן שבו תהיינה בפני בעל דין כל הראיות שבידי חברו, ואין לאפשר "הפתעות" במהלך ניהול המשפט. יסוד זה אף תורם לחיסכון בזמנו של בית המשפט בעת ניהול ההליך. וכדברי כב' הנשיא ברק:

"נקודת המוצא העקרונית הינה עקרון הגילוי. כל אדם חייב למסור כל ראיה. ביסוד עקרון זה עומד הערך של גילוי האמת. גילוי האמת משרת את אינטרס הצדדים בהבטיחו עשיית משפט. גילוי האמת משרת את אינטרס הציבור, בהבטיחו את "תקינות הפעולה של המערכת החברתית כולה" (הנשיא שמגר בב"ש 298/86, 368 ציטרין נ. בית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין במחוז תל-אביב, פ"ד מא(2) 337, 358). זכותו של הכלל הוא לעדותו של כל פרט (ראה Wigmore, Evidence, Mcnaughton (1961) 71). אכן, מטרת ההליך השיפוטי היא חשיפת האמת. עקרון הגילוי משרת מטרה זו" (רע"א 6546/94 בנק איגוד לישראל בע"מ נגד אזולאי הנרי ואח', פ"ד מט (4) 54, 1995).

6.הנה כי כן, מטרתו של גילוי מסמכים הינה להביא לחקר האמת, אולם אם סבור בית-המשפט כי גילוי המסמכים לא ישרת מטרה זו, יש להשאיר לו שיקול-דעת שלא להתירו.

השאלה אימתי רשאי בית-משפט להורות על דחיית העיון במסמכים למועד אחר יכולה להשתנות לפי סוגי העניינים העומדים על הפרק, ולפי הנסיבות המיוחדות של כל עניין ועניין. בית המשפט נדרש לאזן בין זכות הגילוי והעיון לבין אינטרסים אחרים שבגדרם עלול הגילוי להביא לשימוש בזכות שלא בתום-לב. לעתים המסקנה המתבקשת מאיזון האינטרסים היא כי דווקא גילוי המסמכים חותר תחת המטרה של קיום הליך הוגן ושל הגעה לחקר האמת, ולפיכך, אין מנוס מלחרוג מכללי הגילוי המקובלים .

7.ברע"א 4249/98 סוויסה נ' הכשרת היישוב חברה לביטוח בע"מ פ"ד נ"ה (1) 515 נקבע כי על אף הכלל הרחב על פיו יש לאפשר לבעלי הדין "לשחק" בקלפים גלויים, הרי שבית המשפט רשאי לדחות את העיון במסמך מסויים למועד אחר.

בכל הנוגע להפעלת הלכת סוויסה על הקלטות ותמלילים, ניתן לסכם את ההלכה הפסוקה כך:

הכלל הינו גילוי ועיון מלאים ומידיים בכל חומר הראיות שבידי היריב.

כלל זה מופעל ביתר שאת כאשר המדובר בהקלטות ותמלילים, שכן המשפט אינו "מבחן בזיכרון" ויש לאפשר לבעל הדין שכנגד להתמודד בתצהיריו עם החומר המצוי בהם.

החריג לכלל זה, אשר יאפשר את דחיית העיון, הינו כאשר הצד שכנגד מכחיש את אחריותו באופן מלא, ואינו מספק גירסה פוזיטיבית סותרת.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ